GrowSupport x Synetic

Waar we slimmer kunnen zijn, moeten we ook slimmer worden.

Synetic is een Digital Agency. Zij werken al sinds GrowSupport een feit is met elkaar samen. Synetic helpt bedrijven met het bouwen aan hun digitale toekomst. GrowSupport helpt bedrijven groeien, door ze inzichten te geven in hun financiële hygiëne. Ze hebben een groot gemeen. Ze helpen ondernemers verder. Ze maken het makkelijker en zijn voorstander van het automatiseren van dagelijkse processen. Meer inzicht, zorgt voor meer groei. Het is dan ook niet gek, dat Hessel Appers, oprichter van Synetic, meteen zag dat Barry Voogd van GrowSupport perfect paste bij de visie van Synetic. In dit interview is Hessel Appers aan het woord over de samenwerking met GrowSupport. Zijn ervaringen maken duidelijk dat GrowSupport een duidelijke waarde toevoegt aan een Digital Agency. We komen er ook achter waar voor beiden hun kracht ligt. Een mooi voorbeeld van twee innovatieve ondernemers die met elkaar meegroeien.

Een digitaal landschap vormgeven

De klanten van Synetic hebben al een merk en passende uitingen, maar staan vaak voor een uitdaging als het gaat om de online positionering. Ze zoeken een richting om hun digitale landschap vorm te geven. “Waar wij goed in zijn, is dat we een Digital Agency zijn met een technische focus, maar grote platformen kunnen ontwikkelen waarin veel maatwerk plaatsvindt. En dat op hoog niveau.” Hessel geeft aan wel altijd open source technologie in te zetten. Dit doen ze op basis van bijvoorbeeld Druppol en Symfonie. Hun kracht ligt bij de vraag naar veel maatwerk en wanneer er veel koppelingen nodig zijn naar andere systemen. Voor Synetic is het niet spannend om klussen te doen voor 2000 tot 3000 uur. Zij mogen dan wel een kleine Digital Agency zijn met 40 man, maar doen voor een klant als KRO wel alle online uitingen. “Onze klanten kiezen ons omdat we een mentaliteit hebben die bij hen past”.

De rol van Hessel Appers

Hessel vervult een interne rol bij Synetic. “Hoe zijn we organisatorisch ingericht? Hoe is de financiële huishouding? Hoe gaan we ons verder ontwikkelen? Als we groeien, hoe gaan we dat dan realiseren?” Dat zijn de vragen waar hij zich mee bezig houdt. Ze zijn al actief bezig met zelfsturing, maar hij wil teams krijgen die ook zelf verantwoordelijk zijn voor een eigen deel. Ook op team-niveau vindt hij het belangrijk dat de cijfers worden gerapporteerd en ze gebruik maken van dashboarding. “Hoe gebruiken we cijfers uit het verleden zo snel mogelijk voor de toekomst.”

Als we kijken naar zijn het begin van Synetic, zien we drie 18-jarige jongens die vanuit hun ICT-studie een eigen bedrijf oprichten. Hessel, zijn neef Joost en vriend Reinier hadden alle drie affiniteit met techniek. “Bij mij kwam later ook de interesse in de organisatorische en financiële kant”, geeft Hessel aan. Daarom heeft hij het programmeren op een gegeven moment losgelaten. “Ik blijf het een gave branche vinden en ik snap de logica en de uitdagingen.”

Inmiddels heeft Hessel ook de rol van vader met twee kinderen die al naar de middelbare school gaan. Hij woont in een dorp tussen Alkmaar en Haarlem in samen met zijn kinderen en vriendin. In zijn vrije tijd speelt hij graag (Beach)volleybal en in het weekend is er altijd genoeg te doen.

We helpen elkaar

‘Synetic is een Digital Agency met een technische focus op het realiseren van complexe platforms voor hun klanten. Eerst boden zij een full-service aan, met meer dan alleen technisch development. Ze hadden alle disciplines in huis, waaronder ook een dame die verantwoordelijk was voor de financiële kant en een accountant. “Waarom al deze mensen in dienst hebben? Zo zijn ze alleen maar voor ons bezig. Ze kijken niet naar wat er nog meer binnen hun vakgebied gebeurt.” Hessel kwam toen uit op Barry, die hij kende vanuit zijn netwerk. Hij regelt de financiële hygiëne, de boekhouding en kan advies geven. Barry werkte als ZZP’er en wij kwamen meer bedrijven aan met dezelfde behoefte. “Ze sturen meestal niet op cijfers, maar op gevoel en banksaldo. Barry wil verder kijken en kan dat. Hij vindt ook dat ondernemers dat moeten doen”. Hessel wilde van Barry’s dienst als ZZP’er een bedrijf maken, hem weghalen uit die ZZP-hoek. Hij bood hem een ruimte aan. “Wij ondersteunen hem in zijn groei als ondernemer. Van een-putter naar bedrijf. Waar wij behoefte aan hebben: financiële hygiëne en dashboarding, daar hebben anderen ook behoefte aan. Op die manier helpen we elkaar.” Zo is Barry begonnen met Voogd en toen GrowSupport.

Repeterende zaken automatiseren

Hessel ziet een grote rol voor GrowSupport. Enerzijds voor de financiële hygiëne, “die wel verdergaat dan een bonnetje inboeken, maar ook kijkt, klopt dit wel?” GrowSupport denkt mee. Hij wil weten of we alles echt hebben. “Kunnen we de maand al afsluiten?” Hij ziet waar het slimmer kan, geautomatiseerd kan worden en hoe we een workflow kunnen ontwikkelen. “Ik denk juist, zaken die repeterend zijn wil je zoveel mogelijk automatiseren”. Zo kijken ze bij Synetic ook naar klanten en hun processen. “Wij zien dat dit ook zo werkt bij GrowSupport. Waar we slimmer kunnen zijn moeten we ook slimmer worden”.

Er is een groot verschil tussen een boekhouder en GrowSupport. “Barry is zowel een goede boekhouder als adviseur in één. Wat kan je met cijfers? Wat zegt het over je begroting en de parameters waar je aan kan draaien? Dat is echt zijn kracht.”

Waar Synetic eerst een fulltime positie vulde met het werk dat GrowSupport verzet, doet hij het in anderhalve dag. “Barry heeft een drive en kennis. Hij wil echt van A tot Z verantwoordelijk zijn.” Hij kwam meteen toen ze hem leerde kennen met veel nieuwe ideeën. “Hij is altijd opzoek, hij wil iets vinden in de cijfers.” Daar verrast hij Hessel mee.

Zien waar kansen liggen

Als Hessel een pitch zou mogen geven over GrowSupport...

Als je als organisatie in een groeiscenario zit tot 40 man. Je iemand nodig hebt die grip op de cijfers heeft en ze beoordeelt. Dan is dat een goede rol voor GrowSupport. Hij zorgt ervoor dat de ondernemer daar zijn focus op kan houden.”

Hessel beveelt GrowSupport dan ook zeker aan bij groeiondernemers. “Zo kunnen ze inzien dat sturen op feiten, cijfers en data extreem belangrijk is.” Hessel zegt daarna wel, dat dit niet het allerbelangrijkste is. Dat zijn de mensen waarmee je werkt en je klanten. Weten hoe het er financieel aan toegaat kan je wel goed helpen bij het maken van beslissingen. “Beslissingen nemen die je hebt kunnen toetsen en niet alleen op basis van gevoel.” Hessel ziet dat veel ondernemers daar nog een stap in te zetten hebben.

Zekerheid en risicobeheersing

GrowSupport heeft voor Synetic meer inzicht gecreëerd. “Hij doet zijn huiswerk goed”. De overleggen die ze samen hebben zijn inhoudelijk goed. Barry geeft een duidelijke rapportage en stelt goede vragen. “Als je met hem samenwerkt heb je het over de juiste dingen. Hij probeert je echt verder te helpen. Hij geeft je inzicht.” Hessel weet zeker dat GrowSupport het kan ontdekken wanneer er iets mis is. Cijfers laten namelijk zien wat er gebeurt. “Ik denk dat hij zorgt voor een stukje zekerheid en risicobeheersing.” Daar krijgen ze bij Synetic rust van.

Makkelijker, sneller en overzichtelijker

Synetic maakt ook gebruik van KPI’s en dashboarding. Als belangrijkste benoemt hij het inzichtelijk maken van de onderhandenwerkpositie. “Zorgen dat je kan zien op welk moment er daadwerkelijk uren zijn gemaakt”. Barry heeft hier veel verstand van. Dat is voor Synetic erg belangrijk, aangezien zij uren verkopen. GrowSupport helpt hen om de echte omzet op basis van gemaakte uren te bepalen. “Wanneer je in uren voor iemand hebt gewerkt, heb je die uren aan waarde toegevoegd.” Hessel geeft aan dat zij zo kunnen zien wanneer de echte pieken zijn. Wanneer gaan de zaken goed en wanneer niet? De ware performance wordt in kaart gebracht op deze manier.

Automatiseren is ook groeien

Een sterke groeiambitie is er niet bij Synetic. “Wij zijn niet superhard aan het groeien, maar bekennen wel meer kleur op de technische focus.” Hun groep mensen wordt niet kleiner, maar op bepaalde disciplines zien ze wel wisselingen. “Een stukje groter worden willen we wel. GrowSupport is daarin van toegevoegde waarde. Hij kan adviseren bij die groei.” Barry bewaakt hetgeen dat er al is en automatiseert waar mogelijk. “Als je groter wordt ga je nadenken over je cashpositie en moet je alles op de balans activeren ja of nee? Bij elke groeifase kun je bepaalde dingen administratief anders inrichten.”

Hessel ziet dat veel gelijksoortige bedrijven als hobbyisten zijn begonnen. Ze draaien wel, maar wanneer er tijden van crisis aanbreken hebben ze het vaak snel moeilijk. Daar hebben ze gauw last van in hun branche. “In tijden van hoogconjunctuur zijn mensen niet te vinden”, bij Synetic hebben ze goud in handen geeft Hessel aan. “Je weet van tevoren niet welke klant veel en welke weinig oplevert”. Het is lastig in te schatten van tevoren. Bij Synetic worden ze zich met de jaren bewuster en kunnen ze het steeds beter inschatten. Over 5 jaar hopen zij gegroeid te zijn in de inzichten per team, met behulp van GrowSupport. Ze willen graag actief kijken naar de marcheoptimalisatie en een “hogere performance” behalen.

Deel deze case