Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

14/11/2021

Als ondernemer ben je continu bezig met het verbeteren van jouw onderneming. Dit om een hogere omzet te behalen, meer klanten te kunnen bedienen en niet onbelangrijk: omdat dat is waar jouw passie ligt. Bij het verbeteren van jouw onderneming komen altijd investeringen kijken. Het kost nou eenmaal tijd, geld en energie om een onderneming te laten draaien.

Investeringsaftrek

Om ondernemers tegemoet te komen heeft de belastingdienst de zogenaamde investeringsaftrek in het leven geroepen. Er bestaan 3 soorten investeringsaftrek namelijk: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), Milieu-investeringsaftrek en Vamil, en de Energieinvesteringsaftrek.

In deze blogpost wordt uitgelegd wat de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is, wanneer je hier recht op hebt en hoe je deze toepast.

Wat is de KIA, en heb ik hier recht op?

De KIA is een aftrekpost voor iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dus of je nou een eenmanszaak, vof of BV hebt, dat maakt allemaal niets uit. Je hebt recht op deze aftrekpost op het moment dat je meer dan €2.300,- per jaar in jouw onderneming investeert. Aangezien bijna iedere ondernemer wel eens een investering doet is de kans groot dat je recht hebt op deze aftrekpost.

Maar wat is nou precies een investering? Voor de investeringsaftrek is een investering het aangaan van een betalingsverplichting voor aanschaf of voortbrenging van een bedrijfsmiddel met een waarde van meer dan €450,- (excl. btw). Een bedrijfsmiddel is een zaak die je voor jouw onderneming aanschaft en je langer dan 1 jaar in gebruik neemt. Koop jij dus een machine van €600,- excl. btw welke je de komende 5 jaar gaat gebruiken, dan telt deze mee voor de KIA want het is een bedrijfsmiddel die je langer dan 1 jaar gebruikt en hij is duurder dan €450,-.

Op bovenstaande criteria zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo tellen bijvoorbeeld personenauto’s en woonhuizen niet mee voor de investeringsaftrek. Voor een complete lijst met uitzonderingen kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Alle investeringen die aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, tellen mee voor de grens van €2.300,-. Kom je in totaal boven deze grens uit? Dan heb je recht op aftrek. Hoeveel aftrek dat is behandelen we in de volgende alinea.

Hoeveel aftrek krijg ik met de KIA?

Kom je met alle investeringen boven die grens van €2.300 uit, dan heb je recht op de KIA.

De belastingdienst heeft een tabel beschikbaar met de bedragen die je in aftrek mag nemen. Zo zie je in onderstaande tabel van het jaar 2019 dat tot €2.300 geen recht op aftrek bestaat, maar tussen de €2.301,- en €57.321,- bestaat er wel een aftrek van 28% bestaat.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.300€ 0
€ 2.301 t/m € 57.32128% van het investeringsbedrag
€ 57.322 t/m € 106.150€ 16.051
€ 106.151 t/m € 318.449€ 16.051 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 106.150
meer dan € 318.449€ 0
Bron: Belastingdienst 

Een voorbeeld:

Van een fictieve klant kregen wij het volgende overzicht met investeringen:

Laptop: €750
Machine: €2.000
Kruiwagen: €350
Printpapier: €730

In dit geval zijn als investering aan te merken: de laptop en de machine. De kruiwagen haalt het minimumbedrag van €450,- niet, en het printpapier is geen bedrijfsmiddel maar een verbruiksartikel. Tellen we deze investeringen bij elkaar op dan komen we op een totaal investeringsbedrag van €2.750,-.

De aftrek die hierbij hoort is volgens de tabel 28%. Dit betekent dat 28% van €2750,- (€770,-) als aftrekpost mag worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Wil je ook weten of je recht hebt op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? Laat het ons weten en wij zoeken voor je uit of je in aanmerking komt.

Picture of Barry Voogd

Barry Voogd

Owner at Growsupport, Growth Advisor
Picture of Barry Voogd

Barry Voogd

Owner at Growsupport, Growth Advisor

Wil jij zakelijk groeien?

Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in!

Meer artikelen

Social share

Gratis e-book

10 stappen naar een groeigerichte administratie voor een heldere weg naar bedrijfsgroei