Btw: Vrijgesteld, 0% en Verlegd

09/12/2021

Wanneer is er sprake van vrijgestelde btw? Allereerst zal er onderscheid gemaakt moeten worden tussen het 0% tarief, de verlegde btw en de vrijgestelde btw.

0% Tarief:

Onder het 0% tarief vallen leveringen aan/van binnen de EU. Deze vallen onder onder bepaalde voorwaarden onder het 0% tarief. Hierdoor is bij de ontvanger vooraftrek van btw nog mogelijk.

Verlegde btw:

De verlegde btw komt veel voor in verschillende situaties. De meest voorkomende is die van onderaanneming.
In bijvoorbeeld de bouw huurt de hoofdaannemer een timmerman in om op een project wat timmerwerkzaamheden uit te voeren.
De timmerman factureert aan de hoofdaannemer met de vermelding Btw-verlegd. De timmerman brengt dus geen BTW in rekening aan de hoofdaannemer.
De hoofdaannemer neemt de factuur op in zijn administratie en doet btw-aangifte over de btw die de timmerman “zou moeten afdragen”. Tegelijkertijd mag de hoofdaannemer de btw van de timmerman in vooraftrek brengen en zal de te betalen btw voor de timmerman per saldo “0” zijn.

Vrijgestelde Btw:

Bepaalde prestaties die worden geleverd zijn vrijgesteld van btw. LET OP! Vrijstelling dient niet te worden verward met het 0% tarief en de verlegde btw. Btw-vrijstelling worden ook niet opgegeven in de btw-aangifte.
Lees op de site van de Belastingdienst welke prestaties er precies zijn vrijgesteld. Als een onderneming alleen maar vrijgestelde prestaties levert, mag de onderneming geen voorbelasting aftrekken.
Lastiger wordt het als de onderneming zowel vrijgestelde als belaste goederen/diensten levert. In dit geval zijn er 2 opties mogelijk:

  • De omzetverhouding wordt bepaald, en gekeken naar welk deel belast is en welk deel vrijgesteld. stel dit is 2/3, dan mag 2/3 deel van de voorbelasting worden opgegeven.
  • De voorbelasting wordt gesplitst naar werkelijk gebruik. Stel u koopt een gereedschapsset die u alleen gebruikt voor belaste omzet; u mag de voorbelasting van de gereedschapsset in zijn geheel aangeven.

Lees hier hoe de regels precies in zijn werk gaan

Heb jij ook te maken met verschillende btw-tarieven en kom je er niet uit, of wil je het simpelweg uitbesteden? Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Picture of Barry Voogd

Barry Voogd

Owner at Growsupport, Growth Advisor
Picture of Barry Voogd

Barry Voogd

Owner at Growsupport, Growth Advisor

Wil jij zakelijk groeien?

Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in!

Meer artikelen

Social share

Gratis e-book

10 stappen naar een groeigerichte administratie voor een heldere weg naar bedrijfsgroei